О ФОНДАЦИЈИ


 

Фондација НАСЛЕЂЕ ОТАЦА настала je из заједничке жеље њених оснивача, да сви заједно приђемо ближе великим црквеним Оцима, великим светитељима које је Православљу дао српски народ - Светом Сави и Светом Николају Српском. Благослов који се добија од њих, не може се ограничити на личне потребе. У тешким временима, као што је ово наше, помоћ великих српских Отаца, као и помоћ осталих светих који су нас приближили Христу и  његовим вечним порукама, неопходна је и целој српској националној заједници, а може и треба да има и шири значај.

По времену ближи нама, Свети Николај Српски, окупио је већину садашњих оснивача Фондације у заједничком труду око дугометражног документарног филма који је о њему снимљен 2005. године – првог филмског житија једног православног светитеља. Сам почетак тог подухвата није нека апстрактна идеја  већ необична појава у Црквеној општини Берлин једног старог филмског записа са Владиком Николајем. 

Свети Владика нам се јавио и ми смо одговорили на његов позив. Придружили су нам се многи из расејања и из матице.

Резултат заједничког рада био је значајан. Емитован на телевизији као филм и у проширеном виду као документарна телевизијска серија, СВЕТИ НИКОЛАЈ СРПСКИ  утицао је на многе и то не само у Србији. Преведен на шест језика, у форми DVD-а, филм је упознао са Србијом и великим српским светитељем хиљаде гледалаца са енглеског, немачког, руског, француског, грчког и румунског говорног подручја. 

Иако у почетку нисмо јасно сагледавали ствар - руководили смо се пре свега интуицијом и емоцијама - после многих позитивних реакција из Србије и света схватили смо колика је одговорност на свакој генерацији да сачува оно најбоље из историје свог народа, из његове духовности и културе, да то језиком свог времена изнова опише, наслика, исприча и - преда следећој генерацији.

Последњих година, у време светске економске кризе и свеопште кризе вредности дошло је и до велике кризе српског националног идентитета.

На својеврстан начин упућени на то од Светог Николаја Српског, а у жељи да одговоримо на потребу многих Срба из матице и расејања, у нешто ширем кругу поново смо се окупили око великог заједничког посла – снимања играног филма о Светом Сави, духовном Оцу српског народа. У тренутку кад као народ нисмо више сигурни куда и како даље, једноставно морамо да се обратимо ОЦУ. Сада се већ ради о опстанку, о очувању и новом превредновању нашег заједничког духовног и културног идентитета, потребна су нам јача средства комуникације смисла и емоција. Тешко је замислити духовну обнову српског народа без озбиљног подсећања на тренутак рађања нације, на смисао и циљеве великог дела Светих Симеона Немање и Саве.

Подршку за овај велики генерацијски подухват добили смо са више страна, а пошто се ради о захтевном послу који не можемо, али и не треба сами да урадимо,  основали смо Фондацију НАСЛЕЂЕ ОТАЦА. Фондација ће омогућити свим озбиљним и добронамерним Србима да узму учешће у великом националном пројекту који треба да буде једна од окосница српског духовног препорода. А без духовног препорода тешко да ћемо доћи до економског и до културног препорода.

Први и основни циљ Фондације је снимање филма о светим оснивачима српске нације, али пошто је то само један, ма колико значајан и крупан допринос борби за очување српског културног и духовног идентитета, намера је оснивача да се Фондација и убудуће бави српском духовношћу и културом.

Да свим савременим средствима допринесе превођењу најбољег из српске духовне и културне заоставштине у - будућност. Из статута Фондације НАСЛЕЂЕ ОТАЦА

Циљеви и делатност
Члан 2.

 

Фондација има за циљ унапређење и промовисање хришћанске православне и нацоналне српске културе кроз иницирање и снимање телевизијских и филмских дела, објављивање књига, часописа и других публикација,  издавање музичких и мултимедијалних дигиталних издања, кроз предавања, саветовања, организовање стручних скупова, сарадњу са сродним институцијама и установама, као и предузимање свих других радњи које служе промоцији циља Фондације...
Сигурносни код
Освежи

Коментара:

By Nebojsa Tomic